Werken met een arbeidsbeperking

een initiatief van:

Op naar de 100.000 Banen logo
Laden Evenementen

Werkgevers uit het bedrijfsleven én de publieke sector in Brabant en Zeeland die actief bijdragen aan de banenafspraak gaan in gesprek met overheden en collega-ondernemers. Het maakt deel uit van een week met maar liefst 22 inspirerende dialogen en is onderdeel van de landelijke Dag van de 1000 Voorbeelden. Ervaringen uit de praktijk zijn immers de beste manier om anderen te inspireren en elkaar verder te brengen.

Participatiegedachte leeft bij ondernemers
De centrale vraag tijdens deze gesprekken: Wat doen werkgevers en overheden op dit moment om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen? En vooral: op welke gebieden valt er nog wat te winnen? Werkgevers in de provincies Noord-Brabant en Zeeland zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en bieden daarom banen aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vooral het bedrijfsleven scoort goed als het gaat om de gestelde doelen in de Banenafspraak.

Ambassadeursnetwerk Participeren Loont
Een goed voorbeeld is Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen in het DNA zit. De stichting is aangesloten bij het Ambassadeursnetwerk Participeren Loont, dat wordt gefaciliteerd door VNO-NCW Brabant Zeeland. Deelnemers dragen de participatiegedachte breed uit onder werkgevers uit de overheid en het bedrijfsleven. Annette van de Meene gaat namens de stichting in gesprek met de gemeente Tholen: “Met elkaar gaan we de hobbels die er nog zijn in kaart brengen én overwinnen. Bij ons staat de participatiegedachte centraal en vanuit die gedachte is er altijd al plek geweest voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Praktijk
 “Labels hebben daar eigenlijk nooit een rol bij gespeeld. Iemand moet bij ons passen, het werk aankunnen en het naar zijn zin hebben,” vervolgt Van de Meene. “Dat is alles wat telt. Je zult ons ook nooit horen zeggen dat we geen werk hebben. Er is namelijk altijd wel iets te doen; van het vegen van bladeren tot het ontvangen van gasten.”   
Naast het gesprek tussen Van de Meene en de gemeente Tholen vinden nog 21 inspirerende gesprekken plaats tussen Brabantse en Zeeuwse bedrijven die al inclusief ondernemen en overheden en collega bedrijven.