Werken met een arbeidsbeperking

een initiatief van:

Op naar de 100.000 Banen logo

Tweede Dag van 1000 Voorbeelden groot succes

De Dag van de 1000 Voorbeelden was een enorm succes. De meer dan 30 activiteiten rond inclusief ondernemen in het land werden drukbezocht. Duizenden werkgevers werden verrast met een cadeau en een uitnodiging mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven.

Het landelijke evenement vond plaats bij Koppert Cress. Dit bedrijf in Monster is gespecialiseerd in zaailingen van unieke planten, elk met een eigen, prikkelende smaak, die gebruikt worden door cateraars en restaurateurs over de hele wereld. Directeur/eigenaar Rob Baan bood de aanwezigen niet alleen een schitterende plek voor de bijeenkomst, maar ook nog een lunch en een rondgang door het bedrijf. Bij zijn presentatie sprak de ondernemer kort over zijn eigen motivatie om mensen met een beperking de kans te bieden. “Dat doe je gewoon.”

Positieve verhalen zoveel mogelijk delen

Maar eerst was het de beurt aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. In haar bevlogen speech onderstreepte ze hoe belangrijk het is dat werkgevers die al inclusief ondernemen hun positieve verhalen daarover aan zoveel mogelijk anderen vertellen. Juist dat waardeerde ze zo in het initiatief De Dag van de 1000 Voorbeelden. Ze noemde het een ideale gelegenheid om ervaringen te delen en te laten zien hoe waardevol het is dat mensen met een arbeidsbeperking de kans krijgen op de arbeidsmarkt.

Applaus en felicitaties

Aart van der Gaag, commissaris ‘Op naar de 100.000 banen’, vatte zijn ervaringen van de afgelopen jaren enthousiast samen: steeds meer bedrijven geven mensen met een beperking een kans. Van der Gaag greep de kans om nogmaals uit te leggen dat de Dag van de 1000 Voorbeelden bij uitstek is bedoeld om juist deze werkgevers te bedanken en in het zonnetje te zetten. Net voor het tijd was de microfoon over te dragen voor een paneldiscussie over inclusiviteit, bracht de commissaris ‘Op naar de 100.000 banen’ het geweldige nieuws naar buiten dat het projectteam ook de komende drie jaar door kan gaan dankzij de steun van het Instituut Gak. Een daverend applaus van de aanwezigen en felicitaties van de staatssecretaris waren het waarschijnlijk logische gevolg.

Erik Groot van AWVN, werkgeversvereniging en het kennisplatform voor inclusief ondernemen, gaf de Dag van de 1000 Voorbeelden nog een primeur. Hij presenteerde de Nationale Voorbeeldenbank. In deze database zijn alle Nederlandse organisaties opgenomen die ruimte maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van der Gaag was overigens, samen met Sven Romkes van ABN Amro, naar Koppert Cress gekomen in een taxi van Onbeperkt aan de Slag. Onder andere via taxitours met camera en video-verbinding, brengt het platform Onbeperkt aan de Slag ontmoetingen tot stand tussen werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers.

Een beweging op gang gekomen

Ook in de taxi was Harry van der Kraats, directeur Sociale Zaken van VNO NCW- MKB Nederland. Vanuit Den Haag vertelde hij dat het vijf jaar geleden in rokerige zaaltjes nog niet zo makkelijk was om werkgevers te vertellen over de participatiewet. Maar er is veel veranderd en inmiddels is er een echte beweging op gang gekomen om iedereen een kans te bieden op de arbeidsmarkt. “Trots,” zo vatte de werkgeversvoorman zijn gevoelens hierover samen.

Niet alleen Onbeperkt aan de Slag nam deel aan De Dag van de 1000 Voorbeelden. Ook Gebarista’s waren aanwezig met hun Sign Language Coffee bar. Koffie bestel je bij deze bar in gebarentaal. Wie deze taal niet beheerst, kan terecht bij het instructiescherm waar wordt uitgelegd hoe je duidelijk maakt koffie (een draaiende koffiemolen) of bijvoorbeeld cappuccino (capuchon over het hoofd trekken) te willen.

Paneldiscussies

Bij een bijeenkomst over inclusief werkgeverschap hoort er natuurlijk niet alleen over werkgevers en werknemers te worden gepraat. Zo’n bijeenkomst zou niet compleet zijn als ze niet zelf aan het woord zouden komen. Daarom waren er twee paneldiscussies onder leiding van Martine Schuijer, de landelijk coördinator van Op naar de 100.000 banen en drijvende kracht achter de Dag van de 1000 Voorbeelden. Tijdens de paneldiscussies werd een breed overzicht geboden van de onderwerpen die spelen als mensen met een arbeidsbeperking aan het werk gaan. De deelnemers waren eenduidig over het belang van goede begeleiding, eenduidige regelgeving en vertrouwen in kandidaten.

De landelijke bijeenkomst, de regionale activiteiten, de duizenden werkgevers die hun koffie vanaf nu in de speciale cadeaumok kunnen drinken en het heugelijke nieuws dat Op naar de 100.000 banen ook de komende drie jaar door kan gaan. Alles bij elkaar was de tweede Dag van de 1000 Voorbeelden een daverend succes en een inspiratiebron voor ‘nog-niet-inclusieve’ werkgevers.

By | 2018-03-29T19:38:17+00:00 maart 29th, 2018|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Tweede Dag van 1000 Voorbeelden groot succes

About the Author: